Vještine programiranja kod najmlađih – kako ih razviti? - Coding Giants - Online škola programiranja za djecu i mlade

Počeo je upis u online školu programiranja! Provjerite!

Blog

Vještine programiranja kod najmlađih – kako ih razviti?


7 minuta čitanja

Vještine programiranja se sve više tretiraju kao vještine čitanja i pisanja ili poznavanja stranih jezika. Činjenica da dijete uči programirati ne znači da u budućnosti mora postati programer ili čak raditi u IT sektoru. Poznavanje svijeta novih tehnologija i principa njihovog djelovanja omogućit će djeci da se u budućnosti bolje pozicioniraju na tržištu rada i u životu općenito. Ali, kada biste trebali početi učiti svoje dijete osnovama programiranja? Kako to učiniti da prirodno zainteresujete dijete a da pri tome ne vršite pritisak?

Sposobnost programiranja je iznad svake vještine!

Ko misli da se vještine programiranja razvijaju paralelno sa učenjem prvih programskih jezika, mehanizama i principa rada programa, ili implementacijom prvih programskih rješenja, griješi. Teorija se uvijek može naučiti, kao i praksa primjene znanja u praksi. Međutim, vještine koje treba da ima dobar programer ne mogu se razviti za nekoliko mjeseci.

Na sreću, radi se o vještinama koje će djetetu biti od koristi bez obzira na smjer studiranja i profesionalnu karijeru. I zato ih hrabro, bez straha od pritiska, možete razvijati kod svog djeteta od malih nogu:

  • logičko i uzročno-posljedično razmišljanje,
  • kreativnost,
  • analiziranje problema i pronalaženje rješenja,
  • dizajniranje i testiranje rješenja problema,
  • prihvatanje neuspjeha i učenje iz grešaka,
  • razumijevanje kako tehnologija funkcionira.

Kako učiti dijete ovim vještinama? Najbolji način je tokom igre, zabave i rutinskih svakodnevnih aktivnosti!

Prvi koraci

Učenje vještina vezanih za programiranje ne moraju uključivati ​​kompjuter ili tablet! Zapravo, mogu se čak organizirati na otvorenom i kombinirati s dnevnom dozom fizičke aktivnosti. Vještine programiranja će dijete naučiti svakom igrom i zabavom u kojoj će morati riješiti problem – identificirati ga, razmisliti o mogućim rješenjima i na kraju – osmisliti i implementirati rješenje. Pritom se uopće ne radi o tehnološkim rješenjima, već o pronalaženju izlaza iz lavirinta npr, savladavanju prepreka ili kombiniranju odgovarajućih elemenata.

Ako su takvi zadaci djetetu lagani, vrijedi odmah uključiti "komande" u zabavu. Kojim putem morate ići da izađete iz lavirinta? Kako se kretati da biste prošli kroz stazu s preprekama? Ideja je da dijete daje komande pomoću kojih će postići željeni cilj. On može usmjeriti roditelja ili brata ili sestru ili neki predmet koji će treća strana pokrenuti.

Zabava s kodiranjem također se može organizirati pomoću blokova ili lista papira. Koje manevre treba da napravi autić da bi došao do garaže? "Idite pravo, skrenite desno skroz do dna, zatim lijevo i završite krug." I tako dalje.

Na ovaj način dijete zaista uči mehanizam programiranja - bez znanja jezika, bez programa! Ovu vrstu igrica možete smisliti i sami, ali vrijedi koristiti i pomoć nastavnih materijala, društvenih igara ili edukativnih platformi na internetu, postepeno povećavajući nivo težine i postavljajući djetetu nove izazove.

Osnove programiranja za djecu - igračke za programiranje

Druga vrsta zabave vezana za programiranje su robotski elementi! Trenutno na tržištu igračaka postoji mnogo igračaka koje podučavaju, a istovremeno zabavljaju i pružaju zadovoljstvo! Dijete ima priliku da programira svoju novu igračku, "nauči" je da se kreće, proizvodi zvukove, izvodi određene radnje. To može biti igračka spremna za programiranje ili igračka koja se prvo mora sastaviti, sagraditi od određenih elemenata. "Ako želim da se igračka vrti u krug, koju kombinaciju komandi moram da joj dodjelim?" Odlično je zabavno!

Učenje programiranja

Svako znanje izneseno na zabavan način, na primjeru privlačnom djeci, lako je usvojiti. Zato na nastavi o osnovama programiranja za djecu u Coding Giants školi programiranja koristimo okruženje koje djeca znaju i vole - kompjuterske igrice.

Ne slažemo se da su kompjuterske igrice neproduktivni "rasipači" vremena. Igrajući se, djeca razvijaju mnoge korisne vještine (spretnost, kreativnost, timski rad). Igre su također odličan primjer za mlade programere - principi i mehanizmi njihovog rada i kreiranja ne razlikuju se mnogo od osnova rada programa ili aplikacija. Plus, koje dete ne bi željelo da zna kako igra funkcioniše? Na ovaj način od samog početka budimo radoznalost kod djece!

Osnove programiranja za djecu u Coding Giants školi programiranja

Za časove programiranja za najmlađe Coding Giants škola programiranja koristi ogromni potencijal dječijih interesovanja – na primjer, popularnu igricu Minecraft. Ovakav pristup omogućava djeci da svijet igrica prvi put vide očima programera. Na časovima, djeca uče da kreiraju skripte i dijelove programa koje se potom mogu prenijeti u svijet igrica i koristiti u igricama.

Elementi koji se koriste u nastavi kod osnovama programiranja za djecu

Kursevi programiranja Coding Giants su kreirani da prate razvojni put svakog djeteta. Dijete počinje da uči od prvog osnovnog kursa koji ga uvodi u svijet programiranja. Ako se djetetu sviđaju časovi, prelazi na naredni nivo koji mu omogućava da stekne nova znanja i vještine, kako bi mogao početi raditi na vlastitim projektima i istraživati ​​napredne tajne svijeta programiranja. U osnovnim časovima programiranja koristimo osnovne programske jezike, platforme i okruženja.

Osnove programiranja i Scratch

Scratch je osnovni, najjednostavniji programski jezik u vizuelnom obliku. Koristeći Scratch, mogu se kreirati prve skripte, igre, programi i aplikacije. Scratch se može uporediti sa slaganjem slagalice. Sve "zagonetke" u Scratchu su zapravo dijelovi koda. Dovoljno ih je pravilno kombinovati da bi se stvorio prvi plod rada programiranja.

Osnove programiranja igara i platforma Make Code

Make Code platforma je aplikacija za kreiranje programa, igrica i aplikacija. Koristi jednostavan blok, grafički jezik, s kojim djeca koja već poznaju Scratch nemaju problema. Naravno, kasnije mladi ljudi mogu koristiti ovu platformu za naprednije kodiranje, npr. u JavaScriptu.

Prve igre programirane u Robloxu

Dizajniranje u Robloxu uključuje maštu svakog djeteta do krajnjih granica. Koristeći Lua jezik, dijete može kreirati vlastite elemente igre - scenografiju, likove, predmete, zadatke i nivoe u igri, mape i stimulacije. Rad svakog djeteta mogu testirati i ocijeniti drugi igrači, što dijete uči da prihvati kritiku.

Unity - osnovno i napredno programiranje

Unity okruženje nadilazi samo učenje kako kreirati igrice ili programe za djecu. Koriste ga i profesionalci, zahvaljujući čemu mlada osoba ima priliku da uđe u napredni svijet programiranja i kasnije iskoristi vještine stečene na nastavi za vođenje svojih prvih samostalnih projekata.

FAQ:

Vrijedi li učiti dijete osnovama programiranja?

Naravno! Čak i same osnove programiranja će djetetu olakšati interakciju s novim tehnologijama, razumijevanje principa njihovog rada, prednosti i rizika. Ovo znanje će biti korisno ne samo u daljem obrazovanju u IT sektoru, već i u drugim oblastima, npr. marketingu, analitici ili finansijama.

Kada treba početi učiti svoje dijete osnovama programiranja?

Kompetencije programiranja, npr. sposobnost logičkog razmišljanja, uzroka i posljedica, analize i rješavanja problema, mogu se učiti djeca od najranije dobi kroz različite vrste igara i aktivnosti. Čak i ako ih dijete ne koristi u programiranju, bit će korisni u raznim životnim situacijama.

Kako naučiti dijete osnovama programiranja?

Kroz igru ​​i zabavu! Kada dijete počne čitati i brojati, zna koristiti miš, vrijedi ga upisati na kurs o osnovama programiranja u Coding Giants školu programiranja. Na taj način omogućujete svom djetetu učenje u kombinaciji sa odličnom zabavom. Na našim kursevima, dijete ima priliku da probudi strast za programiranjem!


Vještine koje djeca stiču učeći programiranje!
Blog

Koje vještine djeca stiču učeći programiranje?

U zadnjih nekoliko godina učenje programiranja postalo je neizostavan dio obrazovanja mladih osoba. Iako ovaj fenomen može biti donekle...

Saznajte više
Python - jedan od najpopularnijih programskih jezika na svijetu
Blog

Python - jedan od najpopularnijih programskih jezika na svijetu

Python je ranih 90-ih dizajnirao izvanredni programer Guido van Rossum . Guido van Rossum, kao veliki zaljubljenik u rad grupe Monty...

Saznajte više