Programiranje za djecu - šta je, kako izgleda i da li se isplati? - Coding Giants - Online škola programiranja za djecu i mlade

Počeo je upis u online školu programiranja! Provjerite!

Coding Giants BiH
Blog

Programiranje za djecu - šta je, kako izgleda i da li se isplati?


6 minuta čitanja

Iako su kodiranje i programiranje pojmovi koji se često izjednačavaju, to nije baš prava kombinacija. Programiranje je izdavanje naredbi određenim redoslijedom kako bi se postigao određeni cilj. Ove naredbe imaju oblik koda koji prvo mora biti pravilno napisan da bi mogao postići određeni cilj. Nema programiranja bez kodiranja! Ali suprotno izgledu, kodiranje nije crna magija. To je vještina kojoj se dijete može naučiti od malih nogu – i to ne samo uz korištenje kompjutera!

Šta je kodiranje i po čemu se razlikuje od programiranja?

‌Kodiranje je malo uže od programiranja. Označava obradu (čuvanje) informacija u obliku koda, npr. konvencionalnih znakova. Informacija se može kodirati, odnosno šifrirati. U slučaju računara, uz pomoć odgovarajuće sekvence šifrovanih poruka možemo dati uređaju komandu da izvrši određenu akciju.
Pisanje takve poruke je kodiranje. Dostavljanje kompjuteru u razvijenom obliku - u ispravnom redoslijedu i na takav način da mašina može implementirati određene uzročno-posledične događaje - je programiranje.
Kodiranje je dio cjelokupnog složenog procesa programiranja. Od ove vještine trebate početi učiti svoje dijete programiranju.

Kako se prave kompjuterske igrice u Unity?

Samo okruženje Unity je prilično intuitivno i zabavno. Nakon što kreirate novi projekat, date mu ime i definišete njegovu perspektivu (2D, 3D), možete početi raditi na vlastitoj igrici. ‌Dizajn igrice sastoji se od mnogo elemenata, a oni su prevedeni u pojedinačne panele (npr. pozornica, igra, konzola, hijerarhija). Rad na igri uključuje pisanje vlastitih skripti, ali i korištenje resursa iz biblioteka. Unity vam omogućava da programirate cijelu igru ​​(svijet, heroji, priče, okršaji, gameplay, nivoi) i da je objavite.

Kada trebam početi učiti svoje dijete da kodira?

‌Trenutno djeca uče programiranje, a samim tim i kodiranje, od prvog razreda osnovne škole. Međutim, to ne znači da ne možete početi učiti kodiranje ranije. Malo dijete ne mora znati čitati ili pisati da bi počelo kodirati svoje prve poruke i komande. Iako će, naravno, biti potrebno poznavanje abecede i svijeta brojeva za daljnji razvoj ovih vještina.

Kodiranje za djecu u vrtiću

I djeca u vrtiću sada mogu početi učiti kodiranje! Štaviše, ove vrste igara i aktivnosti mogu se kombinovati sa vežbanjem razlikovanja boja, dijelova tijela, pravaca i položaja. Časovi kodiranja za djecu mogu se organizirati na otvorenom - u vrtu ili parku. Možete koristiti i artikle dostupne kod kuće - papir i bojice, plastelin, kocke, igračke.

Cilj kodiranja i zabava za djecu

Ideja poigravanja s elementima kodiranja je jedna - postići određeni cilj ili se riješiti problema kreiranjem i kodiranjem njegovog rješenja. Zadatak djeteta je stoga da razradi potrebne informacije i pruži ih u pravom redoslijedu.

Primjeri igara kodiranja za djecu:


  • Pratite isprekidanu liniju (po mogućnosti pod uglom od 90 °). Linija koja se sastoji od ravnih dijelova može se povući kredom na asfaltu, iscrtati trakom na travi ili napraviti od raznih predmeta. Zadatak djeteta je da izdaje naredbe na način da osoba koja ide duž linije pokrivenih očiju ne ispadne iz nje. Možete se kretati nogu po nogu ili malim koracima. Poenta je da dijete pokuša precizno dati broj i karakteristike pokreta (dva koraka naprijed, skretanje lijevo) koji će omogućiti pravilno prelaženje linije.
  • Kodiranje izlaza iz labirinta. Ova vrsta labirinta se može izgraditi i napolju, ali se ova igra može prenijeti i na komad papira. To je igra analogna gornjoj igri - dijete određuje koje poteze lik mora napraviti (npr. figura nacrtana na komadu papira, automobil, igračka) da bi izašla iz labirinta.
  • Zabava na stazi s preprekama. Ideja je da dijete usmjeri lik na način da može bezbjedno preći stazu, izbjegavajući prepreke. Takve igre su moguće i zahvaljujući brojnim slagalicama za djecu, jednostavnim društvenim igrama i prvim kompjuterskim igricama za djecu.
  • Kodiranje slike. Ovdje će vam dobro doći sposobnost brojanja (dovoljno je i do 10) i poznavanje abecede. Ovo je na neki način zabava vezana za popularnu igru ​​"brodova". Jednostavan crtež treba primijeniti na ploču s koordinatama. Ploča treba da bude u obliku rešetke. Slika je samo pravilno obojenih kvadrata. Slotovi na ploči su vertikalno i horizontalno označeni brojevima i slovima abecede. Dijete može ili kodirati koordinate za datu sliku, dajući odgovarajuće brojeve i slova za određene boje i njihov položaj, ili obrnuto – koristeći koordinate nacrtati sliku (obojiti odgovarajuća polja).
  • Logičke igre. Društvene igre i kompjuterske igre koje podučavaju i vježbaju kodiranje su vrijedna nastavna sredstva. Djeci garantuju odličnu zabavu, prilagođeni su njihovom uzrastu i stepenu razvoja, te postepeno razvijaju svoja znanja i vještine. Koriste zanimljivu radnju i likove u kojima će se djeca lako igrati.

Kodiranje za djecu sa Coding Giants Bosne i Hercegovine

Učenje kodiranja jedna je od glavnih komponenti kurseva online škole programiranja Coding Giants BiH. Međutim, ovo je samo uvod u učenje programiranja. Tokom nastave sa Coding Giants BiH, djeca stiču osnovna, ali i širokai napredna znanja, uče da razvijaju i primjenjuju kod za postizanje cilja, radnog dodatka igri, cijeloj igrici ili programu. Svi kursevi škole programiranja Coding Giants (bez obzira na trajanje i oblik nastave) su osmišljeni na način da dijete uči po nivoima i tako postepeno širi svoje znanje.

Kodiranje sa slikama za najmlađe

‌Osnovne kurseve programiranja u online školi Coding Giants BiH mogu pohađati djeca od 7 godina, jedini uslov je poznavanjerada sa mišem,te čitanja i brojanje do 20. Tokom prvih časova djeca ne pišu sami kod, već samo kombinuju njegove elemente kako bi kreirali vlastite interaktivne cjeline. Oni koriste prve, jednostavne, slikovne programske jezike, kao što je Scratch. U ovom slučaju, elementi koda su u obliku zagonetki koje moraju biti pravilno povezane jedni s drugima.


[AI] Vještačka inteligencija u svakodnevnom životu
Blog

[AI] Vještačka inteligencija u svakodnevnom životu

Prije deset godina, tema umjetne inteligencije češće se povezivala sa naučnom fantastikom nego s neposrednom stvarnošću. Danas niko ne...

Saznajte više
Coding Giants BiH
Blog

Da li djeca mogu naučiti programirati uz omiljene kompjuterske igrice

Kompjuterske igrice su jedna od omiljenih zabava djece (i odraslih!), a često čak i velika strast. I iako je sama igra korisna...

Saznajte više