Kako sigurno koristiti internet? - Coding Giants - Online škola programiranja za djecu i mlade

Počeo je upis u online školu programiranja! Provjerite!

online skola programiranja coding giants bosne i hercegovine
Blog

Kako sigurno koristiti internet?


5 minuta čitanja

Na Dan sigurnijeg interneta donosimo nekoliko savjeta za roditelje kako da osiguraju da djeca koriste internet sigurno. Roditelji ne trebaju biti eksperti na internetu da bi pomogli svojoj djeci da budu zaštićena tokom korištenja online sadržaja, a mi donosimo nekoliko savjeta kako da svaki roditelj podrži svoje dijete da internet koristi sigurno:

  • Razgovarajte – za razgovor o sigurnom korištenju interneta nikad nije prerano. Pitajte svoje dijete o tome kakav sadržaj posjećuje na internetu, šta voli da gleda, koje igrice da igra? Pitajte svoje dijete da li zna šta je OK da se podijeli na internetu a šta ne? Da li zna kako postaviti sigurnosne postavke i kako blokirati i prijaviti neželjeni sadržaj?
  • Ne osuđujte – tokom razgovora sa djecom o tome kako provode vrijeme na internetu, nemojte osuđivati šta god ponude kao odgovor, iako se ne slažete sa njihovim izborom. Umjesto osude, predložite da im pokažete neki drugi sadržaj u kojem možete zajedno da učestvujete.
  • Istražite – kada djeca podijele sa vama da igraju novu igricu online ili gledaju novi sadržaj, istražite o čemu se radi, provjerite opcije blokiranja ili prijave ukoliko se radi o neželjenom sadržaju, kako bi kasnije te opcije mogli podijeliti i sa djecom.
  • Upoznajte – čak i u BiH postoje organizacije koje pružaju podršku u slučaju zloupotrebe sadržaja na internetu, naročito kada su djeca u pitanju, upoznajte se sa takvim organizacijama, i ono što je posebno važno, upoznajte svoju djecu i ohrabrite ih da prijave svaki oblik nasilja na internetu, bilo da su svjedoci, bilo da njih neko ucjenjuje ili vrši bilo kakav oblik nasilja nad njima.
  • Uvjerite – svakim danom uvjeravajte svoje dijete, da šta god se desi online, da ćete mu vi kao roditelj pružiti podršku. Čak i ako nisu sigurni da li je nešto ugrožava njihovu sigurnost, da vam se mogu povjeriti i da ćete ih vi uvijek saslušati i zajedno sa njima pronaći rješenje za svaki problem.
  • Naučite da igrate igrice koje Vaša djeca igraju i pretvorite ih u porodičnu zabavu.

Jako je bitno i voditi razgovor sa djecom o tome kako oni mogu zaštititi druge na internetu i kako poštovati privatnost i granice druge djece i starijih tokom korištenja sadržaja na internetu. Donosimo nekoliko savjeta kako osigurati da naša djeca budu pozitivna i dijele pozitivan sadržaj na internetu:

  • Pažljivo birati riječi na internetu – razgovarajte sa djecom o važnosti korištenja lijepih riječi u razgovoru sa drugima, da riječi imaju jako puno uticaja na to kako će se druga osoba osjećati, i da nije lijepo da se ismijavaju drugarima i drugaricama, i da ono što podijele na internetu uvijek ostaje na internetu;
  • Graditi zdrave veze i prijateljstva – razgovarajte sa djecom o važnosti građenja zdravih odnosa, da podržavaju svoje drugare i drugarice kako online tako i offline, da poštuju granice svojih drugara i drugarica, ali i da poštuju svoje granice i prijave i razgovaraju sa vama ukoliko neko na internetu pokušava da učini da se osjećaju neugodno;
  • Upoznajte – čak i u BiH postoje organizacije koje pružaju podršku u slučaju zloupotrebe sadržaja na internetu, naročito kada su djeca u pitanju, upoznajte se sa takvim organizacijama, i ono što je posebno važno, upoznajte svoju djecu i ohrabrite ih da prijave svaki oblik nasilja na internetu, bilo da su svjedoci, bilo da njih neko ucjenjuje ili vrši bilo kakav oblik nasilja nad njima.
  • Prijaviti svaki oblik nasilja – razgovarajte sa djecom da uvijek prijave svaki oblik nasilja koji dožive ili vide, bilo da ragovaraju sa vama o tome, bilo da koriste online alate za prijavu neprimjerenog i neželjenog sadržaja ili ponašanja na internetu;
  • Nikad nije kasno za prijaviti nasilje – razgovarajte sa djecom o važnosti prijavljivanja svakog oblika nasilja i neželjenog sadržaja, i da nikad, ama baš nikad nije kasno za prijaviti ono što su čuli, vidjeli ili doživjeli.

U Bosni i Hercegovini Centar za sigurni internet putem web stranice www.sigurnodijete.com nudi podršku i alate za prijavu nasilja na internetu nad djecom, kao i korisne informacije kako sigurno koristiti internet. Online škola programiranja Coding Giants Bosne i Hercegovine podržava sve inicijative i aktivnosti kako bi djeca i tinejdžeri što sigurnije koristili internet.


Coding Giants BiH
Blog

Ratovi zvijezda u Minecraftu - upoznajte najpopularnije modove

Postoje mnogi modovi koji mijenjaju svijet Minecrafta. Neki se uglavnom odnose na promjenu tehničkih i grafičkih aspekata. Drugi mogu...

Saznajte više
Časovi programiranja za djecu - kada početi?
Blog

Časovi programiranja za djecu - kada početi?

Kako pomoći svom djetetu da riješi komplikovane probleme, a istovremeno ga naučiti strpljenju i logičkom razmišljanju? Prijavite ih na...

Saznajte više