Kursevi - Coding Giants - Online škola programiranja za djecu i mlade

Počeo je upis u online školu programiranja! Provjerite!

Kurs za učenike koji poznaju rad u Scratchu ili su već položili kurs "Programi i računarske igrice" iz 1. semestra

Dizajniranje mobilnih aplikacija koristeći App Inventor, kao i naprednije stvaranje 3D igarica koristeći Game Lab Code.

  • 14 susreta (Jednom sedmično)

  • 2 x 45 min (Svaki susret)


pet rata po 90 BAM


Imate li pitanja?

Uvod

Osnove programiranja izvode se pomoću jezika Scratch. To je obrazovni jezik koji je napravljen kao alat za podučavanje djece osnovama programiranja. Omogućuje da se jednostavno izrade interaktivne priče, animacije ili igre. Programiranje se izvodi na vizualni način - jezični se elementi oblikuju kao slagalice koje, ako se pravilno poredaju, tvore funkcionalni program ili igricu. Dio nastave namijenjen je za programiranje aplikacija na platformi Android pomoću jezika App Inventor. Od drugog semestra, uvode se i drugi jezici i platforme poput KODU (izrada 3D igara) i Python s Minecraftom. Naši online kursevi nisu internetski seminari niti kratki kursevi na Youtubeu! Tokom naših predavanja putem Interneta, svaki učenik će moći vidjeti zaslon nastavnika, čuti o čemu nastavnik govori, a nastavnik će imati uvid u ono što učenik radi i o čemu govori (vidjet će zaslon svakog učenika). Svaki učenik će moći usmeno postaviti pitanje, a nastavnik će odgovoriti na svako pitanje i tačno ukazati na konkretnu pogrešku i način na koji se ona može ispraviti.

Plan kursa

Tokom predavanja izradit će se mobilna aplikacija za mjerenje broja koraka, prijeđene udaljenosti i brzine.
Cilj predavanja je izraditi mobilnu igru Push the button. Naučit ćete mehanizme štoperice, programiranje nasumičnih događaja, upotrebu komponenti animacije i zvuka te pokretanje varijabli.
Glavni cilj predavanja je izraditi mobilnu aplikaciju Diktafon, kao i naučiti o mehanizmu snimača, komponentama zvuka i obavijestima.
Cilj predavanja je izraditi mobilnu aplikaciju Flashcards i naučiti kako senzori rade.
Ovo predavanja je nastavak na prethodno.
Tijekom predavanja izradit ćemo igricu koja će učenicima omogućiti da naučite mehaniku skakanja u raznim vrstama aplikacija.
Ovo predavanja je nastavak na prethodno.
Tokom predavanja radit će se igrica preko koje će se učiti mehanika skakanja u različitim vrstama aplikacija.
Predavanje je nastavak na prethodnu lekciju i sažetak gradiva te prezentacija vlastitih projekata.
Cilj predavanja je izraditi prvu igricu u KODU "Races" i naučiti okruženje KODU i specifičnosti 3D igara.
Tokom predavanja izradit će se igra "Crowded Road" u kojoj će biti predstavljeno kloniranje i uništavanje neprijatelja te podsjetnik u sklopu mehanizma štoperice.
Cilj predavanja je izraditi igricu "Star Wars" i naučiti kako se kretati između ploča i kontrolirati nekoliko likova odjednom.
Zadatak sa kojim će se polaznici suočiti jest da izrade svijet na dvije razine te razviju teleportaciju i izgrade mostove.
Cilj predavanja je upoznati učenike s jezikom Python kroz igru Minecraft - uvod u sljedeći stepen "Python u Minecraftu i web-stranice". Potvrde o završenom kursu podijelit će se tokom predavanja.