Koji su najbolji programski jezici za djecu? - Coding Giants - Online škola programiranja za djecu i mlade

Počeo je upis u online školu programiranja! Provjerite!

Programiranje za djecu
Blog

Koji su najbolji programski jezici za djecu?


7 minuta čitanja

Učenje programiranja postalo je vrlo popularno posljednjih godina. Važno je napomenuti da poenta nije da svako dijete postane programer. Programiranje se koristi u obrazovanju u ranom djetinjstvu kako bi se stimulirao intelektualni razvoj djece u ranoj fazi njihovog razvoja. Kako se to radi i koji su najbolji programski jezici za djecu, objasnit ćemo u ovom članku.

Najpopularniji programski jezici - zašto biste ih učili?

Tehnologija ima sve veći uticaj na naš svakodnevni život. Okruženi smo programima, aplikacijama, grafikama i animacijama koje nikada ne bi nastale bez znanja programiranja. Dalji razvoj civilizacije znači da stjecanje informatičkih kompetencija i vještina više nije samo opcija, već polako postaje i neophodnost. Vrijedno je olakšati ovaj proces najmlađim generacijama, kojima napredan rad na računaru može postati neodvojivi profesionalni element u budućnosti.

Zašto bi djeca trebala naučiti programiranje?

Postoji izuzetno duga lista prednosti učenja programiranja za djecu. Programiranje kao prvo može pružiti potrebne vještine i alate za posao budućnosti, ali njegova primjena ima mnogo dublju dimenziju. Programiranje nije ništa drugo do proučavanje jezika.. Da biste to naučili, potreban vam je ne samo intelektualni napor, već i sposobnost logičkog razmišljanja. Za postizanje zacrtanog cilja, osim poznavanja samih kodova, potrebno je i samostalno sastavljanje pojedinih komponenti koda. Mnoštvo korelacija i algoritama možda neće olakšati ovaj zadatak. Bitna je preciznost, kreativnost, strpljenje i mašta, odnosno osobine koje djeca postepeno razvijaju izvršavajući sve složenije zadatke.

Prednosti učenja programiranja:

  • Sticanje analitičkih vještina,
  • Sposobnost kreativnog rješavanja problema,
  • Razvoj mašte i kreativnog mišljenja,
  • Povećanje efikasnosti dječijeg rada i učenja,
  • Povećanje nivoa istrajnosti i strpljenja u postizanju ciljeva,
  • Povećanje osjećaja vjere u vlastite sposobnosti,
  • Bolje učenje iz drugih predmeta,
  • Rano sticanje kompetencija korisnih u kasnijoj, profesionalnoj budućnosti.

Koji programski jezik za djecu odabrati?

Odabir pravog jezika za djecu je posebno važan kada započinju svoju avanturu programiranja Dostupnost pravih tehničkih informacija je neophodna za uspješan proces učenja. No samo visok nivo radoznalosti i zanimanja datim online kursom programiranja, igricom ili igrom može napraviti veliku razliku u vašem napretku u učenju. Važna je zanimljiva i živopisna zabava, informacije pružene na jednostavan način, poznavanje trendova u dječjim igrama i, naravno, kvalitetno znanje koje treba prenijeti djeci. U nastavku predstavljamo neke od najpopularnijih programa koji se koriste u obrazovanju djece od 7-13 godina.

Scratch - zašto ga vrijedi upoznati?

Scratch je kreiran za djecu od 7-16 godina. Ovaj programski jezik je vjerovatno najčešće korišten od svih ostalih. Njegova efikasnost se zasniva na intuitivnoj platformi u obliku blok interfejsa za vizuelno programiranje. To poboljšava prepoznavanje pojedinačnih kodova i značajno smanjuje nivo frustracije, posebno u ranim fazama učenja. Dobro je početi s ovim jezikom, jer čak i početnici mogu raditi svoje prve, nestandardne projekte. Ovo zauzvrat povećava motivaciju za nastavak učenja. Jednostavnost korištenja nije sve što Scratch nudi. Najatraktivnija prednost povezana s ovim jezikom je mogućnost stvaranja animacija, zanimljivih igara i grafike. Ovakav oblik igre djeci pruža veliko zadovoljstvo.

Online kursevi programiranja u Scratchu

Nudimo vam veliki izbor kurseva za dizajniranje igara a koji koriste Scratch . Jedan takav kurs obično se sastoji od 14 sastanaka od po 2x45 minuta. Nakon završetka svi učesnici dobijaju certifikat o završenom kursu. Pozivamo vas da pročitate ostale online kurseve programiranja za djecu.

Šta je još važno znati?

Scratch također ima online zajednicu od oko 16 miliona korisnika iz cijelog svijeta! Grupa vam omogućava da razmijenite ideje o Scratch jeziku, podijelite svoje ideje i dobijete zajedničku inspiraciju. Uslov za učešće u zajednici je pridržavanje utvrđenih pravila o prijateljskim odnosima između ostalih članova grupe.

Blockly

Blocky je neka vrsta ekvivalenta Scratch-u i dizajnirao ga je Google. Njegova vrijednost također leži u vizualnom programiranju za djecu, koristeći komponente koda u obliku blokova.. Blockly se sastoji od nekoliko drugih već postojećih programskih jezika. Blockly se često naziva JavaScript biblioteka za vizuelno programiranje. Zahvaljujući tome, savršen je za djecu 8+.

Python

Programski jezik koji se neznatno izdvaja od prva dva na listi. Python je mnogo opsežniji i komplikovaniji, ali ga djeca i dalje mogu naučiti bez problema. Sa Pythonom je moguće programirati na mnogo naprednijem nivou. Takođe može biti odlična polazna tačka za druge jezike. Korištenje Pythona također može biti zabavno i razvojno učenje za djecu. Rad sa Pythonom vam omogućava da naučite stvarno kodiranje. Može se reći da trenutak savladavanja Pythona postaje dobar uvod u bavljenje naprednijim programima.

Odličan predlog za učenje Pythona je Minecraft Python kurs. Može se raditi i od kuće. Namijenjen je djeci od 4-6 razreda. Odabir takvog kursa odličan je način da naučite univerzalni jezik kao što je Python. Minecraft je, pak, najpopularnija kompjuterska igra posljednje decenije. To je idealan recept za unošenje obrazovne vrijednosti u slobodno vrijeme djeteta. Za više informacija o ovom i drugim kursevima, preporučujemo vam da se upoznate s našom ponudom.

JavaScript

Još jedan jezik na koji svakako vrijedi obratiti pažnju. Trenutno Google Chrome, Mozilla Firefox ili Internet Explorer rade na ovom jeziku. Ovo pokazuje visoku univerzalnost JavaScripta. Mogućnost učenja ovog programa omogućava vam da neke web dokumente pretvorite u interaktivne aplikacije.

Ostali zanimljivi programi za kodiranje uključuju: Lua, LOGO, Robo Logic, Cargo Bot, Algoid, Light-bot ili KTurtle.

FAQ:

1. Koji je najpopularniji programski jezik za djecu?

Scratch. Omogućava takozvano vizuelno programiranje od nule. Kodovi su obojeni blokovi tako da ih možete lako prepoznati i kombinirati.

2. Kako naučiti dijete osnovama korištenja Scratch-a.

Sve ovisi o ličnim preferencijama djeteta, ali u pravilu se preporučuje korištenje online ili stacionarnih kurseva iz ove oblasti. Traju oko 7 sedmica i značajno skraćuju ukupno vrijeme za istraživanje tajni programiranja.

3. Kako nagovoriti dijete da nauči programiranje i robotiku?

Možda mu vrijedi predstaviti neku od igara baziranih na Scratch programu. Veoma su privlačne i lako ih je igrati. Rijetko se dešava da djeca na njih reaguju nezadovoljstvom. No ipak razumite da programiranje ne mora biti za svako dijete.

Čitaj dalje:


Coding Giants BiH
Blog

Ratovi zvijezda u Minecraftu - upoznajte najpopularnije modove

Postoje mnogi modovi koji mijenjaju svijet Minecrafta. Neki se uglavnom odnose na promjenu tehničkih i grafičkih aspekata. Drugi mogu...

Saznajte više
HISTORIJA UMJETNE INTELIGENCIJE (AI)
Blog

HISTORIJA UMJETNE INTELIGENCIJE (AI)

Malo ljudi zna, ali termin "umjetna inteligencija" nastao je još 1950-ih. Međutim, u to vrijeme sva istraživanja umjetne inteligencije...

Saznajte više