Kako napraviti igricu ​​u Robloxu? - Coding Giants - Online škola programiranja za djecu i mlade

Počeo je upis u online školu programiranja! Provjerite!

Coding Giants BiH
Blog

Kako napraviti igricu ​​u Robloxu?


7 minuta čitanja

Kreiranje igrica u Robloxu je uzbudljivo, a istovremeno jednostavno za naučiti. Roblox omogućava korištenje rješenja koje su napravili drugi korisnici, ali i kreiranje vlastitih originalnih rješenja koja se isto tako mogu podijeliti sa drugima. Roblox možete istražiti samo ili upisati kurs Roblox-a koji organizuje pnline škola programiranja Coding Giants Bosne i Hercegovine, te postati stručnjak koristeći sve prednosti i mogućnosti koje nudi programski jezik LUA, te naučiti napredne tehnike programiranja u Roblox-u.

Nekoliko riječi o Roblox platformi

Roblox je besplatna platforma za kreiranje igrica, otvorena za nove korisnike, te dizajnirana prvenstveno za djecu i tinejdžere (od 8 do 18 godina). Svaki korisnik Robloxa može kreirati vlastite svjetove igrica, mape, likove i heroje, predmete i igricu ​​– i to na vrlo jednostavan način. Osnova za kreiranje elemenata igrice je manipulacija blokovima (slično Minecraft-u) i korištenje skripti napisanih u LUA programskom jeziku. ‌Kao korisnik Roblox-a, možete se okušati u igricama koje su kreirali drugi ili kreirati svoj vlastiti svijet igrica i podijeliti ga s drugima kako biste igrali, testirali ili prikupljali povratne informacije i savjete. Roblox je intuitivna platforma, i vrlo brzo, nakon što se upoznate sa osnovnim funkcijama i izgledom platforme, možete krenuti u avanturu čija je jedina granica vaša mašta!

Kako započeti, i kako kreirati svoju prvu Roblox igricu?

Prvi korak je da se instalira sama aplikacija. Nakon instaliranja, kreirajte svoj vlastiti Roblox korisnički račun, koji će vam omogućiti ne samo da igrate igrice, već i da kreirate i objavljujete svoje vlastite igrice. Nakon prijave, pojavit će se prozor u kojem ćete moći kreirati svoju prvu igru. ‌Pomoću ikona možete se prebacivati ​​između prozora za kreiranje nove igrice i već započetih projekata, prethodno pokrenutih igara ili stavki prenesenih u arhivu. U meniju ćete takođe pronaći dugme koje će vam omogućiti da učitate igru ​​iz lokalne datoteke ili da je sačuvate.

Roblox: sučelje, alati i opcije

Kao novi korisnik Roblox-aa, trebali biste odvojiti nekoliko minuta da se upoznate sa sučeljem programa, svim prozorima i stavkama. Tada biste trebali razumjeti način na koji Roblox funkcioniše, i to je najbolje učiniti tako što ćete isprobati bilo koji završen projekat. Nakon što ga odaberete, bit ćete odvedeni u prozor za kreiranje nove igrice.
Izvan radnog prostora, naći ćete prozore s alatima, kutiju s alatima sa gotovim modelima, zvukovima, teksturama, punim mapama ili čak cijelim skriptama. Možete pregledati kod za svaku skriptu kako biste dobili inspiraciju za kreiranje vlastite. Dovoljno je prevući pojedinačne stavke iz alatne kutije, a sve promjene ili parametre objekata ćete vidjeti odmah u radnom području.
‌U meniju alata naći ćete sve što vam je potrebno za modifikaciju pojedinačnih elemenata svijeta igre. Možete, između ostalog rotirati, skalirati, pomjerati, kombinovati, dijeliti, mijenjati njihova tehnička svojstva na razne načine, dodavati efekte i fizičke parametre, a zatim testirati rješenja.
U izlaznom prozoru moći ćete kontinuirano provjeravati sve greške skripte kako biste ih popravili, a u odjeljku istraživača - grupirati sve elemente dodane igrice u odgovarajuće mape.

Programski jezik Lua

Kreirati vlastite igrice možete na ​​na osnovu skripti koje napišete. Ovdje vam je, međutim, potrebno određeno znanje - čak ni poznavanje Lua programskog jezika (jer ćete ga sigurno brzo naučiti), već osnovnih mehanizama vezanih za programiranje igara - varijable, argumenata, funkcija, konstante, petlje, metode, klase, objekate , koordinate. Dakle, potrebno je da se udubite u osnove programiranja - koristite dostupne resurse i materijale ili se upišite na online kurs programiranja koji organizuje Coding Giants Bosne i Hercegovine.

Kreiranje igrica u Roblox-u sa Coding Giants BiH

Škola programiranja Coding Giants BiH organizuje online školu programiranja za djecu i mlade od 7 do 19 godina. Ukoliko želite učiti kako se kreiraju igrice u Robloxu, provjerite našu ponudu kurseva. Izdvajamo kratki ljetni kurs programiranja u Roblox-u, koji se organizuje za djecu od 10 do 12 godina, koji se organizuje u dva stepena, osnovni i napredni. Na našem kratkom ljetnom kursu, djeca i mladi će naučiti od osnova korištenja Roblox platforme i Lua programskog jezika jezika, do kreiranja naprednih skripti za složene igre. Učesnici kreiraju vlastite igre, dobro se zabavljaju a mi im pripremamo super zabavne izazove.

Online kurs programiranja u Roblox-u sa Coding Giants BiH

‌Na internetu sigurno možete pronaći mnoštvo kurseva ili webinara u obliku videa koji vas uvode u svijet kreiranja igrica u Roblox-u, ali je učenje samostalno mnogo teže.
‌U online školi programiranja Coding Giants BiH, kursevevode profesori programiranja koji svojim učenicima pomažu na svakom koraku. Ako učenik nešto ne razumije, uvijek može postaviti pitanje. Tokom online časova programiranja, nastavnik može vidjeti ekran svakog učenika i učenici mogu vidjeti ekran nastavnika, i te na taj način nastavvnik prati napredak svakog učenika, te mu može pomoći da popravi grešku ili mu da neke savjete.
‌U online školi programiranja Coding Giants fokusirani smo da učenicima ponudimo sadržaj koji je zabavan dobnim skupinama sa kojima radimo. Naša nastava je koncipirana na način da učenicima nudimo izazove i zadatke koje trebaju završiti, potičemo trazvoj timskog duha kroz zajedničke ali i pojednične projekte za učenike, gdje jedni drugima pomažu sa zadacima i izazovima i mnogo više. Na našim kursevima nema nema testova i nenajvaljenih provjera znanja, mi učimo naše učenike da oni trebaju učiti isključivo za sebe. Zato na našim časovima nema dosade ali ni stresa!

Šta Coding Giants BiH podučava na kursu Mladi programer igrica u Roblox-u?

U online školi programiranja Coding Giants BiH, učenici će se upoznati sa načinom na koji Roblox funkcioniše, te sa nama početi koristiti sve mogućnosti koje platforma nudi.
Učenike učimo osnovama programiranja, te pisanju skripti na Lua programskom jeziku. Učimo ih mnogim trikovima i funkcija koje njihove igrice podižu na profesionalni nivo. Učenici kreiraju vlastite igrice koje nakon završetka kursa mogu slobodno modificirati i razvijati kako bi postale jedna od najboljih igrica u Roblox-u!
Na našim online časovima, učenici imaju interakciju jedni sa drugima, te zajedno realizuju neobične ideje. Na časovima je prisutan i nastavnik, koji im pomaže da razumiju složene teme, dijeli svoje iskustvo i daje praktične savjete. Tokom čitavog kursa, nastavnik je na raspolaganju studentima!

FAQ:

‌Kako napraviti igricu ​​u Roblox-u?

Kada se platforma instalira i pokrene, možete početi koristiti dostupne elemente: čitave svjetove i mape, modele, objekte, teksture, zvukove, specijalne efekte, koje možete modificirati. Na osnovu vaših vlastitih skripti napisanih u Lua programskom jeziku, možete stvorit potpuno originalnu igricu.

Kako naučiti kreirati igrice u Roblox-u?

‌Počnite koristiti platformu, eksperimentirajte, zabavite se! Naučite osnove programiranja u Lua programskom jeziku i počnite pisati vlastite skripte. Upišite se na kurs Mladi programer igrica u Roblox-u te učite programirati sa Coding Giants BiH.


Programiranje za djecu
Blog

Koji su najbolji programski jezici za djecu?

Učenje programiranja postalo je vrlo popularno posljednjih godina. Važno je napomenuti da poenta nije da svako dijete postane programer....

Saznajte više
Coding Giants BiH
Blog

Da li djeca mogu naučiti programirati uz omiljene kompjuterske igrice

Kompjuterske igrice su jedna od omiljenih zabava djece (i odraslih!), a često čak i velika strast. I iako je sama igra korisna...

Saznajte više