[AI] ZAŠTO JE VAŽNO DJECU OBRAZOVATI U OBLASTI VJEŠTAČKE INTELIGENCIJE - Coding Giants - Online škola programiranja za djecu i mlade

Počeo je upis u online školu programiranja! Provjerite!

Blog

[AI] ZAŠTO JE VAŽNO DJECU OBRAZOVATI U OBLASTI VJEŠTAČKE INTELIGENCIJE


3 minuta čitanja

Oove tehnologije i umjetna inteligencija postali su suštinski dio našeg svakodnevnog života. Štaviše, oni imaju sve veći utjecaj na razumijevanje i prilagođavanje tekućim promjenama u svijetu i šire. Kada se koriste na odgovarajući način, mogu biti od neprocjenjive važnosti u razvoju djeteta. Dakle, zašto je važno obrazovati djecu u oblasti vještačke inteligencije? Čitajte dalje da saznate!

VJEŠTAČKA INTELIGENCIJA MIJENJA SVIJET

Ulazimo u eru partnerstva s umjetnom inteligencijom – učimo razgovarati s njom, igrati se s njom i prilagođavati se ovoj novoj stvarnosti. Pokušaji da se ograniči njena upotreba, kao što je primjer među studentima, često je rezultat nesigurnosti i nerazumijevanja. Zanimljivo je da se slična situacija nekada dogodila i sa matematičkim kalkulatorima. Umjetna inteligencija će ostati s nama trajno, htjeli mi to ili ne. Zbog toga je tako važno svjesno educirati djecu i mlade, kako bi znali kako koristiti takve alate sigurno i etički. U narednim godinama, umjetna inteligencija će biti integrirana u većinu svakodnevnih aplikacija, što će nas natjerati da je koristimo na ovaj ili onaj način, čak i da toga nismo svjesni. Primjeri korištenja umjetne inteligencije već su prisutni u različitim područjima kao što su marketing, usluge, gastronomija, grafika, bankarstvo, IT, uključujući popularne programe poput Canva, ChatGPT alata ili Midjourney. Ovaj trend postaje sve češći, a AI postaje naš svakodnevni pomoćnik – uključujući planiranje učenja i brzo pronalaženje bitnih informacija.

UMJETNA INTELIGENCIJA TAKOĐER PREDSTAVLJA I PRIJETNJU

AI nije samo zabava i učenje; to je također moćan alat koji se može izazvati štetu. Na primjer, mogu postojati situacije u kojima se AI koristi za generiranje zlonamjernog koda. Buduće generacije su također u opasnosti – djeca sve više tretiraju AI kao prijatelja i okreću se umjetnoj inteligenciji za lične stvari. To može dovesti do ekstremnih situacija u kojima AI postaje glavni izvor emocionalne podrške, zamjenjujući ljudske odnose. Također postoji zabrinutost da tehnologija može razviti svoje vrijednosti na osnovu lažnih informacija, što dovodi do pristrasnosti i predrasuda. Ove prijetnje su posebno evidentne u kontekstu obrazovanja, gdje postojeće metode nastave možda nisu dovoljne da pripreme mlađe generacije za izazove budućnosti.

IZAZOV ZA OBRAZOVANJE

Iako je sve više obrazovnih programa i inicijativa koje pokušavaju da uvedu nove pristupe nastavi, i dalje je vidljiv nedostatak spremnosti među nastavnicima i školama da implementiraju nove tehnologije i razvijaju buduće vještine kod učenika. Ovo može dovesti do još veće podjele između onih koji sebi mogu priuštiti pristup najnovijim tehnologijama i onih koji ne mogu. Djeca trebaju razviti vještine kritičkog mišljenja, sposobnost postavljanja pitanja, rješavanja problema i rada u timu, kao i efikasne komunikacijske vještine. Razvoj umjetne inteligencije predstavlja ogromne mogućnosti, ali i značajne izazove, posebno u kontekstu obrazovanja. Odgovarajuća priprema nastavnika i učenika za korištenje AI neophodna je kako bi im se omogućilo da efikasno funkcionišu u svijetu koji se brzo mijenja. U suprotnom, djetetu će biti izazovnije pratiti stjecanje znanja i braniti se od potencijalnih digitalnih prijetnji.

UČIMO KAKO BEZBIJEDNO KORISTITI AI

Pozivamo vas da prijavite vaše dijete besplatne radionice programiranja "Programiraj sa divovima" - ovoga puta na temu: U (AI) zemlji budućnosti! Tokom nastave polaznike upoznajemo s temom umjetne inteligencije, pokazujemo im najpopularnije alate i objašnjavamo kako ih sigurno koristiti. Na besplatnim radionicama programiranja, djeca I tinejdžeri od 7 do 18 godina takođe imaju priliku da saznaju da li je programiranje strast koju vrijedi razvijati. Lekcije su podijeljene po starosnim kategorijama i programskim okruženjima. Podučavamo programiranje na različitim jezicima, uključujući: • Scratch • Python • C# Prijave su otvorene, a radionice će se održavati online 17. I 18 februara 2024. godine Pomozite svom djetetu da razumije umjetnu inteligenciju i pridruži se najboljoj školi programiranja za djecu i mlade u BiH!


Coding Giants BiH
Blog

Kako napraviti igricu ​​u Robloxu?

Kreiranje igrica u Robloxu je uzbudljivo, a istovremeno jednostavno za naučiti. Roblox omogućava korištenje rješenja koje su napravili...

Saznajte više
HISTORIJA UMJETNE INTELIGENCIJE (AI)
Blog

HISTORIJA UMJETNE INTELIGENCIJE (AI)

Malo ljudi zna, ali termin "umjetna inteligencija" nastao je još 1950-ih. Međutim, u to vrijeme sva istraživanja umjetne inteligencije...

Saznajte više