[AI] Vještačka inteligencija u svakodnevnom životu - Coding Giants - Online škola programiranja za djecu i mlade

Počeo je upis u online školu programiranja! Provjerite!

Blog

[AI] Vještačka inteligencija u svakodnevnom životu


3 minuta čitanja

Prije deset godina, tema umjetne inteligencije češće se povezivala sa naučnom fantastikom nego s neposrednom stvarnošću. Danas niko ne gaji iluzije da će se AI praktično svuda koristiti, iako malo ljudi razumije da već svakodnevno koriste umjetnu inteligenciju. I to je šteta jer postoji mnogo razloga za uzbuđenje! Pozivamo vas da čitate dalje!

Vještačka inteligencija – šta je to?

Vještačka inteligencija nije ništa drugo do odgovarajuće programirane kompjuterske sposobnosti koje omogućavaju mašinama da razmišljaju, uče, planiraju akcije i pokažu kreativnost. Kao rezultat toga, tehnički sistemi mogu rješavati specifične probleme i raditi na postizanju određenog cilja. Prikupljeni podaci se obrađuju, analiziraju i efikasno koriste. Napredni AI sistemi mogu prilagoditi svoje ponašanje specifičnim situacijama, učeći na svojim greškama. Vrijedi naglasiti da ovo ne podrazumijeva nadolazeću apokalipsu ili scenario direktno iz kultnog filma Terminator – umjetnoj inteligenciji nedostaje svijest, a pojedinačne tehnologije koje su omogućile razvoj AI postoje već više od pola stoljeća.

Zašto je AI toliko važna za obične ljude?

Ne može se poreći da su AI i tehnologije povezane s njom dovele do revolucionarnih otkrića u informatici, medicini, automobilskoj industriji, sigurnosti, zabavi i još mnogo toga. AI se može naći u softveru za analizu slika, pretraživačima, sistemima za prepoznavanje govora i lica, robotima, autonomnim vozilima, dronovima, Internetu i virtuelnim asistentima. Zato je umjetna inteligencija postala temelj digitalne transformacije koja se provodi u Evropskoj uniji. Popularnost programa poput ChatGPT, Midjourney, Dall-E ili LensaAI povećala je interesovanje za temu umjetne inteligencije u školama. Važno je napomenuti da korištenje AI nudi značajne obrazovne mogućnosti, ali je ključno znati kako efikasno koristiti ove alate.

Gdje se AI koristi u svakodnevnom životu?

Umjetna inteligencija se koristi u različitim aspektima našeg svakodnevnog života. Na primjer, koristi se kod internet pretraživača kako bi poboljšala korisničko iskustvo na osnovu povijesti pretraživanja i kupovine. Mnoge web stranice koriste digitalne asistente da odgovore na pitanja i pomognu u tehničkim problemima. AI takođe igra ulogu u regulisanju saobraćaja i energetske efikasnosti u pametnim kućama, kancelarijama i gradovima. Nadalje, poboljšava sigurnosne karakteristike u automobilima, poput senzora i navigacijskih sistema. U zdravstvenom sektoru, AI se koristi za poboljšanje dijagnostičkih procedura i odgovaranje na hitne pozive. Fabrike koriste AI za održavanje mašina i optimizaciju proizvodnih linija. Poljoprivreda ima koristi od veštačke inteligencije, koja može da se nosi sa zadacima kao što su uklanjanje korova, nadgledanje uslova usijeva i procjena kvaliteta stočne hrane. Čak i svakodnevna putovanja su pod utjecajem AI tehnologije. Integrisan je u stvari kao što su automati za prodaju karata, sistemi javnog prevoza i pametni telefoni. AI u pametnim telefonima omogućava složene funkcije kao što su prepoznavanje govora, obrada prirodnog jezika, prijedlozi sadržaja i prepoznavanje slika.

U svakodnevnom životu nailazite na AI kada:

• Koristite pametne uređaje, • Koristite internet pretraživače, • Podižete novac sa bankomata, • Kupujete kartu za javni prevoz, • Krećete se javnim prostorom. Coding Giants BiH organizuje besplatne radionice programiranja "Programiraj sa divovima" - ovoga puta na temu: U (AI) zemlji budućnosti! Tokom nastave polaznike upoznajemo s temom umjetne inteligencije, pokazujemo im najpopularnije alate i objašnjavamo kako ih sigurno koristiti. Na besplatnim radionicama programiranja, djeca I tinejdžeri od 7 do 18 godina takođe imaju priliku da saznaju da li je programiranje strast koju vrijedi razvijati. Lekcije su podijeljene po starosnim kategorijama i programskim okruženjima. Podučavamo programiranje na različitim jezicima, uključujući: • Scratch • Python • C# Prijave su otvorene, a radionice će se održavati online 17. I 18 februara 2024. godine Pomozite svom djetetu da razumije umjetnu inteligenciju i pridruži se najboljoj školi programiranja za djecu i mlade u BiH!


Coding Giants BiH
Blog

Ratovi zvijezda u Minecraftu - upoznajte najpopularnije modove

Postoje mnogi modovi koji mijenjaju svijet Minecrafta. Neki se uglavnom odnose na promjenu tehničkih i grafičkih aspekata. Drugi mogu...

Saznajte više
Programiranje za djecu
Blog

Kako treba izgledati škola programiranja za djecu?

Trenutna digitalna stvarnost djecu koja pripadaju tzv, milenijskoj grupi, na neki način tjera na sticanje sve raznovrsnijih...

Saznajte više